BFR: {{result}}

Вовед во алатката

Онлајн калкулатор за процент на телесните масти BFR, можете брзо да го пресметате процентот на телесните масти BFR преку вашата висина, тежина, возраст и пол во формулата БМИ, за да го знаете вашиот физички здравје во секое време.

Постојат многу различни алгоритми за стапката на телесните масти. Оваа алатка го користи алгоритмот БМИ заснован на висината и тежината за пресметување. Резултатите се само за референца.

Како да користите

Според вашата фактичка ситуација, пополнете ги тежината, висината, возраста и полот и кликнете Пресметај сега за да ја пресметате стапката на телесните масти.

Принцип на пресметување

Алгоритамот BMI ја пресметува стапката на телесните масти BFR:
(1) BMI=тежина (kg)÷(висина×висина)(m).
(2) Процент на телесни масти: 1,2×BMI+0,23×возраст-5,4-10,8×пол (машко е 1, женско е 0).

Нормалниот опсег на стапка на телесните масти за возрасни е 20% ~ 25 % за жени и 15 % ~ 18 % за мажи. Стапката на маснотии во телото на спортистот може да се одреди според спортот. Општо земено, машките спортисти се 7% до 15%, а женските спортисти се 12% до 25%.


Стапката на телесните масти може да се однесува на следната табела:

Референтна табела за стапка на човечка телесна маст

За стапката на телесните масти BFR

Телесни масти стапка Се однесува на процентот на телесните масти во вкупната телесна тежина, исто така познат како процент на телесните масти, што ја одразува количината на телесните масти. Дебелината го зголемува ризикот од разни болести. На пример, хипертензија, дијабетес, хиперлипидемија итн. Жените кои планираат да забременат не можат да ги игнорираат ризиците од компликации на бременоста и дистоција предизвикани од дебелината.